Hallux valgus – knoktenen

Hallux is de medische term voor grote teen. Valgus betekent dat er een afwijkende stand is. Bij een grotere standsafwijking ontstaat een gewrichtsknobbel. Dit is een vergroting van het bot bij het gewricht van de grote teen. Naarmate de tenen schever gaan staan, kan de knobbel pijnlijk worden. Soms is de knobbel rood en opgezwollen. Ook artritis en stijfheid kunnen zich ontwikkelen.

Pijn bij een Hallux Valgus? Dit kan komen op de plek van de knobbel, die door de schoen geïrriteerd kan karen. Een slijmbeursontsteking kan hier dan op volgen. Ook de beweging van het gewricht zelf kan (pijn)klachten geven. Door de verhoogde druk op het gewricht en naastgelegen teen kunnen er likdoorns ontstaan.

 

Behandeling

De methode van behandeling zal sterk afhangen van de grootte van de gewrichtsknobbel, de stand van de grote teen en de mobiliteitsbeperkingen. De (conservatieve) behandeling is gericht op het oplossen van de klachten. Dit is vaak te realiseren door de schoenen aan te passen (semi-orthopedisch schoeisel of een Freefeet). Bij ernstige afwijking van de grote teen en/of falen kan een operatieve behandeling de oplossing zijn.

De oplossing

Een Freefeet slipper of sandaal kan heel veel verlichting geven van de pijn. De Hallux Valgus wordt vrij gelegd en het op maat gemaakte voetbed zorgt voor een pijnvrij soepel looppatroon. Een Freefeet sandaal of slipper wordt op de voet afgepast en het leer om de knok gevormd. Met de verschillende Freefeet modellen is het mogelijk om de Hallux Valgus minder zichtbaar te maken of juist geheel (zichtbaar) drukvrij te leggen. Wilt u zich laten informeren over de mogelijkheden voor u? Vraag het een podotherapeut of podoloog bij u in de buurt.